Kde se vlastně vzal Chai Latté – nápoj, který okouzluje milióny spotřebitelů na celém světě?

//Kde se vlastně vzal Chai Latté – nápoj, který okouzluje milióny spotřebitelů na celém světě?

Kde se vlastně vzal Chai Latté – nápoj, který okouzluje milióny spotřebitelů na celém světě?

Už po prvním ochutnání je každému jasné, že za kořeny vzniku bude potřeba se vypravit dost daleko proti směru lodí přivážejících voňavé pytle s exotickým kořením. Kdo tipuje jako centrum obliby oblast Indie, je pravdě velmi blízko. Tam se totiž v panovnických palácích již před mnoha tisíciletími (odhadem před 5, podle některých zdrojů dokonce 9.000 lety) s oblibou konzumoval nápoj velmi blízký současnému Chai – svařené koření, mléko a sladidlo. Chybělo v něm oproti dnešku v podstatě jediné – ČAJ!

Zásadní změna měla přijít až kolem roku 1835. Tehdy Britové v Indickém Assamu zakládají čajové plantáže. Skvělý tamní čaj je ale určený na export a jeho cena je tak pro většinu Indů astronomická. Pít jej čistý by byl pro většinu místních naprosto nedostupný luxus. Jak jim tedy skvostnou chuť a povzbuzující účinky čaje alespoň trochu přiblížit? Přidat menší množství čaje do starého známého kořeněného mléčného nápoje! Nejen, že čaj kombinací s kořením na chuti netratí – posunuje se doslova na jiný level a jeho účinky jsou snad znásobeny.

Přesto však „Masala chai“ (kořeněný čaj) až do 60. let minulého století zůstával spíše výsadou majetnějších indických vrstev. Až nástup strojové sklizně čaje a s ním pokles cen vedly k extrémnímu rozmachu konzumace čaje samotného i jeho lahodné kořeněně-mléčné verze. Indičtí Chai Wallahs (s trochou představivosti je můžeme označit jako baristy přes čaj) jej přenesli na každou indickou ulici, na každé přelidněné nádraží a do každého k prasknutí nacpaného vlaku. Podle regionu mírně obměňují složení použitého koření, ale výsledkem je vždy překvapivě lahodný a výrazný nápoj, kde se povzbuzující účinek snoubí s chuťovým požitkem.

Jak ale vlastně po návratu z Indie vyprávět o této nové gastronomické zkušenosti?

Místní výraz „Masala chai“ Angličanovi mnoho nenapoví, samotné „Chai“ mu o spojení s čajem mnoho neřekne…Chai Tea? Pro ty, kdo chápou význam obou slov působí název „Čaj čaj“ trošku prostoduše. A tak tedy po mnoha jazykových kotrmelcích vzniká Chai Latté – pojmenování, které se postupně stává neodmyslitelnou položkou v nápojovém menu kaváren celého světa.

K masovému rozšíření obliby Chai Latté nemalou měrou přispěla firma David Rio, díky výrobě vysoce kvalitních, uživatelsky komfortních směsí, ze kterých dokonalý Chai Latté snadno připraví opravdu každý. Stejně jako je Chai Latté dokonalým mixem chutí, tak společnost David Rio v sobě spojuje naturel dvou zakladatelů – Američana Davida Scotta Lowa a Japonky Rio Miura. Chtělo by se tedy říci – stačí smíchat nasazení Američana, výraznost koření, lahodnost čaje, sladkost granulovaného medu, pečlivost Japonky a výsledkem bude produkt, který si získá chuťové pohárky spotřebitelů ve více než 50 zemích světa!

2020-04-16T09:27:36+00:00