Rozhovor s Junior Ambasadorkami MONIN Nicolou Carajiovou a Kateřinou Vymazalovou

//Rozhovor s Junior Ambasadorkami MONIN Nicolou Carajiovou a Kateřinou Vymazalovou

Rozhovor s Junior Ambasadorkami MONIN Nicolou Carajiovou a Kateřinou Vymazalovou

Zdravím vás a moc děkuji za tento rozhovor. Vy ještě chodíte na střední školu. Jaké tam máte odborné zázemí, jste tam spokojené, co vás nejvíce baví?

Nicola: Na své škole jsem velmi spokojená, především mě baví technika přípravy služeb, tedy servis.

Kateřina: Já jsem spíše na tu technologii, v rámci které se učíme všechny ty základní receptury a celkově o jídle.

Máte nějaký vzor, v rámci barmanů, baristů či profesionálů v tomto odvětví? Někdo kdo vás inspiruje?

Kateřina: Ano, z České republiky je mou inspirací hlavně Martin Vogeltanz. Je to můj vzor, protože je zaměřený jak na flair, tak na klasiku. Ráda zkouším jeho nápady. Plus je to prvotřídní barman a velmi milý člověk.

Nicola: Já nemám jeden hlavní vzor, spíše si u každého najdu to něco “jeho”. Ráda to kombinuji, abych se vždy naučila nové věci. Na Instagramu ale ráda sleduji Dritana Alselu, který dělá prvotřídní latté art.

Jistě máte i nějaké další vzdělání v oboru, kromě střední školy, že?

Nicola: Samozřejmě, mám například baristický kurz, který vedl můj učitel pan Milan Bednář. Tam jsem se hlavně seznámila s kávou, její přípravou a zdobením.

Kateřina: Mám certifikáty od České barmanské asociace a to na teatendera, barmana a baristu. Nejvíce ale využívám ty první dva zmiňované.

Díky těm kurzům sis určitě dokázala srovnat, co tě nejvíce baví a v čem by ses dále chtěla rozvíjet.

Kateřina: Přesně tak. Baristickým kurzem jsem začínala, protože jsem si myslela, že s kávou prorazím ve světě. Ale nakonec se mi potvrdilo, že mě baví úplně něco jiného.

Jaký drink máte najraději? A to nejen na pití, ale i na přípravu?

Kateřina: Na pití to bude Whiskey Sour, protože mám ráda sladko-kyselou kombinaci chutí. Gin tonic poté bude můj výběr, co se týče přípravy. Líbí se mi, že je to drink jednoduchý na přípravu, ale dá se tam vyhrát ovocem a kombinací barev.

Nicola: To je těžká otázka. Ale určitě to bude káva, jak na pití, tak na přípravu. Především cappuccino. V rámci latté artu se u něj dá využít spousta kreativity.

Máte nějaké vysněné místo, např. bar, kde byste chtěly pracovat?

Kateřina: Mým snem je mít vlastní podnik a to buď v Praze, nebo v zahraničí. Například Londýn, Velká Británie mě v tuhle chvíli nejvíce přirahuje. Byl by to bar s výrazným zakomponováním čaje. Ten by tam byl na vyšší úrovni, aby moji zákazníci věděli, že čaj není jen bylina zalitá horkou vodou, ale plnohodnotná surovina.

Nicola: Také bych chtěla vlastní podnik. Vzhledem k tomu, že tu je všude plno kaváren, chtěla bych, aby se ta moje něčím odlišovala. To by se samozřejmě řídilo současnými trendy.

Ohledně trendů – je nějaký, který máte rádi a který byste si naopak přály, aby vymizel?

Nicola: Já jsem v tuhle chvíli hlavně pro klasiku.

Kateřina: Naprosto souhlasím, moc se mi líbí, že se vrací ty základní drinky, ta klasika. A že se v rámci toho obnovování přidávají moderní twisty. Naše generace se tak dozvídá, co vlastně pili naši rodiče, když byli mladí.

Máte vysněné cestovatelské destinace, co se týče gastrononomického zážitku?

Nicola: Chtěla bych se podívat na hodně míst, zajímá mě například Švýcarsko, Itálie, Francie. Je těch míst mnohem více, je skvělé poznávat nové věci. Nemám tedy za cíl jednu zemi, ale procestovat toho co nejvíce.

Kateřina: Vzhledem k tomu, že s tatíkem hodně cestujeme, tak těch zemí mám už celkem dost projetých. A to i díky soutěžím. Ale stále jsem si ještě ten svůj sen nesplnila a to je podívat se do Japonska. Pro mě jako pro barmana je to místo, kde nejvíce vznikají trendy a nové populární věci.

K dobrému pití patří i dobré jídlo, jací jsou vaši favoriti?

Kateřina: Jako pravý Čech miluji knedlo, vepřo, zelo a nebo kačenu se zelím.

Nicola: Pizzu, tu mám ráda já.

Měly jste vždy ke gastronomii blízko, nebo jste si přaly být něčím jiným?

Kateřina: Už od malička jsem vařila z písku, trávy a dalších podobných surovin. Bohužel jsem to pak také i jedla. K práci u jídla a pití jsem tedy měla vždy předpoklady.

Nicola: Já jsem se ke gastronomii dostala až na střední škole a zjistila jsem, že je to pro mě perfektním odvětvím. A hlavně pít a jíst se bude vždycky.

Co byste poradily někomu mladšímu, který by rád šel ve vašich stopách?

Nicola: Snažit se, jít si za svým cílem a po neúspěchu se nevzdávat. Pořád hledejte motivaci a posouvejte se dál. Ta vaše píle se pak jednou ocení. Nemusí to přijít hned, ale časem člověk zjistí, že se mu to vyplatilo.

Kateřina: Mým doporučením je, aby se nerozhodovali podle ostatních, ale podle sebe. Výběr střední školy je těžký, protože to ovlivní zbytek vašeho života. Proto je důležité, aby si vybrali oni. A ne jejich rodiče. Pak je to bude mnohem více bavit, bude to snažší a sami si přijdou na to, které části jsou pro ně a které ne.

A poslední otázka. Co se vám nejvíce líbí na značce MONIN a práci s jejich produkty?

Nicola: Má spoustu možností, dá se kombinovat prakticky s čímkoliv a je to kvalitní produkt. A i přístup lidí, se kterými v rámci této značky spolupracuji, je lidský i profesionální zároveň.

Kateřina: Mně se líbí ta velká škála produktů, které má tato značka v portfoliu. Nejsou to jen sirupy, nebo pyré, ale mnohem více a každý si v tom může najít to svoje.

2018-08-13T12:37:51+00:00